Enquête Voorbeeld

MEER lezen

Hoe zit een goede in elkaar, en wat is belangrijk bij een goede enquête?

Slecht ontworpen enquêtes, je ontkomt er op het internet vaak niet aan. Wanneer je zelf een onderzoek of een enquête houdt, dan wil je dat deze zo goed mogelijk in elkaar zit. Dan is het natuurlijk belangrijk dat je weet hoe een enquête in elkaar hoort te zitten.

Voorbeelden van enquêtes

Je hebt op het internet allerlei voorbeelden van enquêtes. Je hebt ook diverse soorten enquêtes. Het is zeker nuttig om op internet inspiratie op te doen bij diverse andere enquêtes. Op deze manier kun je bij de ander kijken wat wél, en wat niet werkt.

 

Er zijn diverse soorten enquêtes, en voor ieder soort onderzoek gebruik je diverse vormen. Veel soorten platformen bieden ook van te voren gemaakte sjablonen aan. Deze hebben vaak een passende en professionele uitstraling, dit kan een prima start zijn als je zelf voor het eerst een enquête maakt.

De belangrijkste factoren van een goede enquête

Er zijn 3 belangrijke factoren wat betreft een goede enquête. Dit zijn de algemene opzet, de vraagstelling, en de beoordelingsschalen. Dit zijn de 3 richtlijnen die goed moeten worden uitgedacht en in de praktijk moeten worden gebracht. Wanneer je dit zelf hebt gedaan, laat hem dan wellicht nog een keer onderzoeken door een aantal mensen die ervaren zijn op het gebied van enquêtes. Op die manier kun je van meerdere kanten peilen of jouw onderzoek goed in elkaar zit.

Diverse soorten enquêtes

Je hebt dus diverse soorten enquêtes, je hebt open enquêtes en je hebt enquêtes. Er zijn tevens enquêtes waar deze 2 vormen zijn gecombineerd. Bij gesloten enquêtes dan zijn de antwoorden gesloten, je kunt dan kiezen uit opties als ´´helemaal niet mee eens´´ en ´´compleet mee eens´´, vaak op een schaal van 1-5 of schaal van 1-10. Je hebt dus ook open enquêtes. In dit soort enquêtes zijn de vragen compleet open, en dan is degen die meedoet aan de proef helemaal vrij om in te vullen wat hij/zij zelf wilt. Met dit soort onderzoeken duurt het wel langer, en is het ook lastiger, om de representativiteit van het onderzoek te beoordelen.

Je hebt dus ook combinaties van dit soort onderzoeken, bij een aantal kan men dan een compleet eigen reactie geven, en bij de meeste vragen heeft men beperkte keuzes. Je kunt wel een bredere uitkomst halen met een gecombineerd of met een open onderzoek. Maar dit is iets dat je beter kunt doen met wat meer ervaringen in het houden van onderzoeken.