Wil je een lening afsluiten omdat je geld nodig hebt voor een bepaald doel? Wil je een nieuwe auto kopen, een verbouwing realiseren of eindelijk de prachtige wereldreis maken? Ben je benieuwd hoe het proces van aanvraag tot en met afsluiten precies werkt? Welke gegevens je dient in te voeren om een offerte aanvraag te kunnen doen voor een lening? Of wil je weten hoeveel geld je kunt lenen met jouw inkomen? Voor al deze vragen kun je terecht op overstappen.nl. In dit artikel geven we je alvast wat algemene informatie.

Een lening afsluiten is maatwerk

Ondanks iedereen dezelfde soort gegevens dient aan te leveren is de uitkomst vaak zeer verschillend. Dit komt omdat de hoogte van je lening en het maandelijks terug te betalen termijnbedrag berekend wordt op onder andere je inkomen, je woonlasten, je bestaande leningen, je geboortedatum en de hoogte van het te lenen bedrag. Om de goedkoopste en best passende lening te vinden kun je het beste gebruik maken van een vergelijker. Vul de gevraagde gegevens in en de vergelijker zoekt de beste kredietverstrekkers voor jouw situatie uit.

Een offerte aanvragen, en dan?

Via de vergelijker kun je de kredietverstrekker benaderen en een offerte aanvragen. Je gegevens worden altijd gecontroleerd. Er wordt ook een toetsing gedaan bij het BKR. BKR staat voor Bureau Krediet Registratie. Hier kan gekeken worden of je financiële en persoonlijke situatie bij de aangevraagde lening past. Als de kredietverstrekker ervan overtuigd is dat je de maandlasten kunt dragen, dan wordt het geleende geld op je rekening gestort.

Wat is de goedkoopste lening?

De goedkoopste lening heeft een lage rente en een korte looptijd. Echter de goedkoopste lening hoeft niet het beste te passen bij jouw financiële situatie. Voordat je een offerte aanvraagt voor een bepaalde lening is het verstandig om te kijken wat je per maand moet betalen aan rente en aflossing. Is dit een reëel bedrag? Wanneer jij al je vaste lasten, je boodschappen en een klein beetje leefgeld apart gelegd hebt voor één maand, houdt je dit bedrag dan nog over om je lening af te betalen? Is het antwoord ja dan heb je de beste lening gevonden. Is je antwoord nee, dan is het verstandig om de looptijd van de lening iets te verlengen zodat je per maand minder hoeft af te betalen. Je betaald dan weliswaar langer af maar kunt wel je financiële verplichting nakomen.